Ζωγραφιές και σκίτσα



Στο τέλος της δωδέκατης νύχτας, με το πέρασμα του χρόνου, ήρθε αυτή η επίθεση ... αυτή η πράξη πολέμου στο έδαφος των ιδεών ... Καθοδηγημένοι κομάντος... Αυτές οι βαριές φιγούρες των μαύρων ανδρών με το βαρύ οπλισμό, που εισέρχονται, όχι μέσα σ’ έναν πολεμικό χώρο, όχι ενάντια σε άλλους ενόπλους, αλλά μέσα σε ένα δωμάτιο γεμάτο σχέδια, ζωγραφιές, λουλούδια.
Υπάρχει κάτι στα σχέδια που διατηρεί ζωντανή την αθωότητά μας εκεί.. 
Μέσα σ’ αυτά αυτοί οι άνδρες παύουν να έχουν μια εικόνα φρικτή, αγέρωχη, αλαζονική, γίνονται μικρές, γελοίες καρικατούρες. Είναι ο κόσμος των ιδεών.
Μολύβια και βαρύς οπλισμός, και αυτή η αφάνταστη σκηνή της σφαγής, που κατακρεουργεί τις ιδέες. Σαν να μπεις σε μια αίθουσα ψυχαγωγίας και να δεις να σκοτώνουν παιδιά.
Το σχέδιο, η ζωγραφιά είναι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε να κάνουμε, το πρώτο παιχνίδι. Το πρώτο το αρχικό παιχνίδι, στην αρχή...
Από τα σπήλαια της Altamira, του Λασκό ... Την πρώτη φορά που ο άνθρωπος απαλλάχτηκε από τα κτηνώδη του ένστικτα και έκανε κάτι «άχρηστο». Κάτι που τον έκανε να ξεχνάει τον αγώνα για επιβίωση. …
Μαζί με τις τέχνες εφευρέθηκε το παιχνίδι. …
Εδώ δεν μπορείτε πλέον να παίξετε.
Βαριά όπλα. Επιδιώξεις. Εκτελέσεις. Η φρίκη.

«Αν δεν υπήρχε ο παράδεισος -λέει ο φίλος μου Αρμάντο Testadiuccello- δεν θα υπήρχαν πόλεμοι» για να κάνουν έτσι τη Γη μια σκέτη κόλαση, στο όνομα ενός αβέβαιου Παραδεισένιου Ουρανού, αυτό που η ανθρωπότητα πάντα έκανε, συχνά στο όνομα των θρησκειών . Ας μην τραβηχτούμε στη μέση της κόλασης αυτών των παθών. Εδώ ο Αλλάχ, ο Παντοδύναμος Πατέρας, ο Γιαχβέ, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αν υπάρχει μια δημιουργική δύναμη, μια ακατανόητη κρυμμένη αρμονία, ένα κομμάτι «της ιερής σούβλας» ζυμωμένο στη λάσπη, εδώ δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Αυτό είναι απλά ο άνθρωπος. Ικανός για πράγματα μεγάλα και σπουδαία αλλά και ικανός να σπείρει τον τρόμο. Ικανός να αμφισβητήσει να αγνοήσει ένα μολύβι και να «παίξει» με ένα βαρύ όπλο για να σκοτώσει.
Είναι ένας αγώνας που αξίζει να αγωνιστεί κανείς, για να καταφέρει να επιλέξει τελικά το μολύβι.
Φροντίζουμε, καλλιεργούμε, την ικανότητά μας να κρίνουμε ..…..
Μας κόστισε η έξοδος από τον Παράδεισο.
Η έκδοση της διαταγής πληρωμής είναι σχεδόν συγγενής της διαδικασίας εκτέλεσης με συνοπτικές διαδικασίες.

Γιώργος Χρηστάκης
Μετά από συζήτηση με τον φίλο V.C.

SHARE

Γιώργος Χρηστάκης

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου