Όλοι κάνουμε διπλή ζωή




Μιλάμε συχνά ή ακούμε πράγματα για ένα πολύ σοβαρό και μετρημένο άνθρωπο και ξαφνικά μαθαίνουμε ότι ήταν στυγνός δολοφόνος ή τρομοκράτης και σκέφτεσαι: αυτός; μα πως γίνεται αυτό… είναι δυνατόν;

Το ίδιο και τόσους /ες άλλους/ες κάποιους που τους συνέλαβαν για ναρκωτικά ή πορνεία και οι γείτονες λένε : «δεν του φαινόταν, κανείς δεν τον είχε υποψιαστεί» και άλλα τέτοια.

΄Η στα πιο ενδοπροσωπικά οικογενειακά, και στις ερωτικές σχέσεις, πόσοι/ες πιστοί/ες και αφοσιωμένοι/ες διατηρούν παράλληλα, και άλλες σχέσεις πέραν της φαινομενικά «νόμιμης»..

Τέτοιοι άνθρωποι λοιπόν, ζουν διπλή ζωή.

Άνθρωποι αξιαγάπητοι που συμμετέχουν στα κοινά, με φίλους και κοινωνική ζωή, που βέβαια ένας Θεός ξέρει τι κάνουν τις ώρες που δεν τους βλέπουν οι άλλοι. Γιατί γίνεται αυτό; Επειδή έχουν διχασμένη προσωπικότητα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η διπλή ζωή ίσως είναι και καλό πράγμα για κάποιους ανθρώπους. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και να ζήσουν ότι θέλουν. Η κοινωνία έχει επιβάλλει κάποια πρότυπα ζωής, όπως επάγγελμα, τρόπος ζωής κ.λ.π. που είναι αποδεχτά από όλους. Έτσι όταν κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτά τα πρότυπα, τότε ένας περίεργος μηχανισμός άμυνας, τους αναγκάζει να κάνουν διπλή ζωή.

Μερικές φορές η ζωή δεν έρχεται έτσι όπως την θέλουμε και αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που δεν είναι κοινωνικώς αποδεκτά. Από ντροπή και για να αποφύγουν την κριτική, τα άτομα αυτά επιλέγουν να κάνουν διπλή ζωή.

Υπάρχει όμως και το λεγόμενο alter ego. Αυτό, βγάζουμε στη διπλή ζωή που ζούμε. Βγάζουμε λοιπόν, έναν άλλο εαυτό που κρύβουμε μέσα μας. Αυτός μπορεί να είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον εαυτό που δείχνουμε στους άλλους.

Δεν είναι απαραίτητο ότι στη δεύτερη» ζωή μας, θα κάνουμε κάτι κακό.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι λόγοι που οδηγούν το άτομο σε μια «δεύτερη ζωή», πιο σκοτεινοί, πιο μυστικιστικοί, πιο «αόρατοι»… Αυτοί παραμένουν συνήθως ανεξιχνίαστοι και μπορούν μόνο να αποδοθούν στην ανθρώπινη φύση… που δυστυχώς πολλές φορές είναι και αυτοκαταστροφική…..!!!

SHARE

Γιώργος Χρηστάκης

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου